Svetové médiá hodnotili otvárací ceremoniál v Soči väčšinou pozitívne

08.02.2014 Celý región

Bratislava 9. februára (TASR) - V poradí XXII. zimné olympijské hry v Soči sa oficiálne začali včera a otvoril ich ruský prezident Vladimir Putin.

Na otváracom ceremoniáli sa predstavil aj slovenský olympijský tím s vlajkonosičom Zdenom Chárom.

Viac z otváracieho ceremoniálu nájdete TU.

Svetové médiá sa tiež vyjadrili k otváraciemu ceremoniálu.

Ohlasy svetových médií na otvárací ceremoniál XXII. ZOH v Soči:

AP: "Rusi nechali zabudnúť na obavy z terorizmu, na problémy s aktivistami za práva homosexuálov, na despotov z minulosti a pripravili skvelú šou. Ceremoniál bol o športe a zábave a presne takú olympiádu chce aj prezident Vladimir Putin."

Boston Globe: "Rusi vítali účastníkov olympiády vyhlásením: 'Vitajte v centre vesmíru !'. Ruské pseudolesbičky TaTu potom zaspievali odkaz súperom ruských športovcov: 'Nás nikdy nedobehnte'. Trúfalý odkaz."

New York Times: "Na otváracom ceremoniáli zneli fanfáry znovuzrodeného Ruska. Večer plný vážnej hudby a baletu, cárska minulosť, sovietsky monumentalizmus - Rusi ukázali svetu svoju celú históriu."

BBC: "Žiarivú trojhodinovú šou poznačil trapas z úvodu. Akoby náhodou sa neotvoril olympijský kruh reprezentujúci americký kontinent. Diváci v Rusku to však nevideli, nepodarok nahradil televízny záznam"

idnes.cz: "Plameň dobehol až na špičku gigantického pylónu, nad Soči vyprskol mohutný ohňostroj a XXII. zimné olympijské hry sa oficiálne začali. Posvätný oheň spoločnou rukou zažali legendy dvoch najobľúbenejších ruských športov - hokejový brankár Vladislav Treťjak a krasokorčuliarka Irina Rodninová."

AFP: "Monumentálna šou otvorila olympiádu, ktorú sprevádzajú veľké kontroverzie. Zaujímavý výber vlajkonosičov olympijskej zástavy - filmový režisér a kozmonautka. Rusi očarili hudbou a baletom, šou mala znaky propagandy z čias Sovietskeho zväzu."

Sinchua (Čína): "Skvelé predstavenie zosumarizovalo ruskú minulosť. Krásna trojhodinová prechádzka históriou, plná hudby, tanca a baletu. Rusi sa nevyhli ničomu. Skvelý dojem nepokazila ani technická nedokonalosť, keď sa neotvoril jeden z olympijských kruhov."
 

Vyberte región